2016. május 23.

Dr. Bakos Zoltán írása: 1983-ban döntöttek úgy, hogy az akkor még teljesen új és ismeretlen betegség, az AIDS áldozatainak emlékére minden évben egy olyan napot szentelnek, amikor világszerte az ezen betegségben elhunytakra emlékeznek. Először csupán néhány országban, jelenleg már legalább kettőszáz államban tartanak – szinte kivétel nélkül civilek által szervezett – megemlékezéseket. 

2016. május 19.

Levélben kérte Egyiptom az Iszlám Együttműködés Szervezete 51 tagállamának nevében, hogy 11 melegjogi szervezet ne vehessen részt az ENSZ júniusi AIDS-konferenciáján. A levél, amit szerdán szerzett meg az Associated Press amerikai hírügynökség, nem indokolja meg, miért kérik, hogy a melegjogi szervezetek ne vehessenek részt a megbeszéléseken. 

2016. május 15.

Sokáig államfőknek és minisztereknek tolmácsolt Bereczky Tamás, aki 12 éve HIV fertőzött. Ma aktivista is, mert az időben felismert HIV mellett teljes életet lehetne élni, csak nagyon rossz a betegség imidzse.

2016. május 8.

Nő a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek száma Magyarországon - elemzi a Központi Statisztikai Hivatal 2016. április 15-i jelentése a 2015-ös évi HIV/AIDS helyzetről Magyarországon a jelentés 80-81. oldalán részletesen.  A jelentés folytatja továbbá, hogy "az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt a HIV-fertőzöttek száma. A betegséggel kapcsolatos felvilágosító munka nem elégséges, alig vannak megelőző és szűrőprogramok...

2016. május 6.

Évente kb. 300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak az országban, miközben nagyjából 4000-re becsülhető a hazai betegek száma - mondta a Magyar Nemzetnek Szlávik János infektológus. Jelenleg 1700 embert regisztráltak HIV-fertőzés miatt, nekik rendszeresen kell szűrésre járniuk, az ő számuk nő évente 300-zal. A betegség 5-10 évig is lappanghat, Szlávik szerint sok a felderítetlen fertőzött, az érintettek fele nem is tud róla, hogy beteg, ezért minden évben 40-50 esetben már a sokkal veszélyesebb AIDS-stádiummal kell kezelni a pácienseket.

2016. május 3.

Az előírtak szerinti - naponkénti rendszeres - gyógyszerszedés elengedhetetlen a HIV fertőzött emberek kiváló egészségének tartós megőrzéséhez, és ahhoz, hogy a pozitív személy mindvégig fertőzőképtelen maradhasson, így a fertőzött szervezetben jelenlévő a vírusszám zéró mérési tartomány alatt tartásához. Ezért kampányol a gyógyszer szedése mellett a kaliforniai Los Angeles LGBT Center a melléklet YOU-TUBE videóval.

2016. április 14.

Ezentúl akár mobilról is ingyenesen, a 13737-es hívószámon (az új számot a különböző szolgáltatóknál fokozatosan vezetik be) érhető el a Háttér Lelkisegély és Információs Szolgálat minden nap 18-tól 23 óráig, ugyanebben az időben Skype-on "segelyvonal" felhasználónéven, vagy egyes napokon a chat.hatter.hu felületen is lehet keresni a szolgálatot HIV/AIDS és STD - azaz egyéb szexuális úton terjedő betegségekkel - kapcsolatos kérdésekkel is. 

2016. április 6.

Ezt állítják kutatók a legújabb vizsgálati eredményeik alapján. A Temple Egyetem kutatói roppant bizakodóak az AIDS belátható időn belüli gyógyításában, csak mielőbb elkezdhessék a klinikai kísérleteket. Az új módszer neve Crisper/Cas9. Lényege, hogy egy fehérje segítségével egyszerűen kivágják a szervezet immunsejtjeinek DNS-ébe beépülő HIV-szekvenciákat. Az eredmények szerint ezt el lehet érni a nélkül, hogy a DNS többi része sérülne. A sejtek tehát megszabadulhatnak a beépült vírustól, és úgy tűnik, a betegség véglegesen eltávolítható ily módon.

2016. március 2.

Az újonnan kiszűrt HIV-pozitívok száma ugrásszerűen nő, az egészségügyi kormányzat semmit nem csinál, és visszautasítja a szakcivilek bevonását. Sok orvos nem ért a betegséghez, van olyan szemész is, aki megijed a HIV-státuszú páciensétől. Nincs elfogadott egészségügyi stratégia a helyzet kezelésére, civilek saját erőből végzik el az állam feladatait. [Kép: Részlet Szász Lilla Pozitív (2015) c. filmjéből] 

2016. március 1.

[168 óra cikke] A kilencvenes évek közepén megjelent gyógyszereknek köszönhetően a HIV-fertőzöttek teljes életet élhetnek. Nem fertőznek és a nők kockázat nélkül vállalhatnak gyereket. Alig egy évtized, és már kapszulákra sem lesz szükség. Mégis emelkedik a fertőzöttek száma. Ennek oka a mai fiatalság nemtörődömsége, illetve az állami prevenciós stratégia és források átgondolatlansága.